home

 

Festivalul Baliem si periplu prin insulele indoneziene

 

JAVA - PAPUA DE VEST - INSULA SULAWESI - INSULA BALI - KOMODO

 

Jakarta - Papua de Vest: Jayapura - Wamena - Insula Sulawesi: Makassar -

Toraja - Sengkang - Insula Bali: Denpasar - Kuta - Ubud - Insula Flores: Labuan Bajo - Insula Rinca - Insula Kelor - Insula Komodo

 

Un periplu exotic prin cateva dintre cele mai fascinante insule indoneziene, in timpul caruia vom fi "spectatori" la celebrul Baliem Valley Festival din Irianul de Vest Java, cunoscut pentru fantastica vale Baliem, care inca pare a fi locuita de o "civilizatie pierduta", vom explora fantastica Insula Sulawesi, cu o diversitate incredibila de oameni si peisaje, unde culturile secrete sunt cele care detin cele mai multe mistere, Tana Toraja fiind vestita pentru religia unica bazata pe credinte animiste, mormintele atarnate fiind un elocvent exemplu. Ne vom rasfata in Insula Bali, recunoscuta pe intreg mapamondul pentru plajele minunate inconjurate de recifuri de corali, pentru vulcanii sai, sculpturile in lemn si nu in ultimul rand pentru cele peste 20.000 de temple si altare, motiv pentru care mai este cunoscuta si ca "Insula celor 1000 de temple". Va invitam de asemenea sa pasim pe Insula Komodo cu minunatele gradini de corali si spectaculoasele povarnisuri abrupte, renumita in intreaga lume pentru cei mai mari varani - dragoni din lume. Un circuit unic marca pe care nu ar trebui sa-l ratati, mai ales ca nu se stie cand se va repeta.

 

Perioada: 04.08 - 20.08.2024

 

Ziua 1 / 04.08.2024: Bucuresti - Istanbul

intalnire cu conducatorul de grup la Aeroportul Henri Coanda, la ora 18:30 (in fata ghiseului de imbarcare al companiei Turkish Airlines). Plecare spre Istanbul cu compania Turkish Airlines, zbor TK 1046 (21:40 / 23:10).

Ziua 2 / 05.08.2024: Istanbul - Jakarta (Java)

Plecare spre Jakarta cu zborul TK 56 (01:50 / 17:35). Sosire in Jakarta, capitala Republicii Indonezia, oras cosmopolit, vibrant, considerat a fi poarta principala de acces catre restul tarii. Frematand de activitate, Jakarta este cunoscuta pentru obiectivele turistice impresionante, evenimente, dar si pentru cumparaturi. Orasul infiintat in sec. al IV-lea ca un mic port comercial pentru regatul Sunda a devenit ulterior capitala Bataviei sub dominatia olandeza, iar in ultimii ani, acesta s-a dezvoltat rapid din punct de vedere al populatiei, fiind clasat pe locul 17 din 200 in lume, astfel incat aglomeratia face parte din peisajul zilnic al acestei metropole a contrastelor si a diversitatii culturale si etnice. intalnire cu reprezentantul local, transfer si cazare la Hotel Santika Premier Hayam Wuruk 4* (sau similar 4*) in camere deluxe.

Ziua 3 / 06.08.2024: Jakarta

Mic dejun. Alaturi de ghidul local vom porni intr-un tur panoramic al orasului Jakarta care va include printre altele o vizita in portul Sunda Kelapa, un vechi port cu magnifice ambarcatiuni Makassar (Phinisi), corabii folosite chiar si in prezent pentru transportul marfurilor intre insule. Vom vedea apoi Piata Fatahillah, centrul vechii Batavia, Muzeul de Istorie, inaugurat in anul 1974, care expune obiecte din perioada preistorica a regiunii orasului, fondarea Jakartei in anul 1527 si perioada de colonizare olandeza din sec. al XVI-lea pana la independenta Indoneziei in anul 1945 si Muzeul Wayang, unde vom afla amanunte despre traditia javaneza a papusilor din lemn. Dejun in timpul vizitelor. in incheierea zilei vom face o plimbare in Parcul Taman Mini Indonesia Indah, in care vom descoperi frumusetea si diversitatea culturii indoneziene. Cazare la Hotel Santika Premier Hayam Wuruk 4* (sau similar 4*) in camere deluxe.

Ziua 4 / 07.08.2024: Jakarta - Jayapura

Mic dejun. Alaturi de ghidul local vom continua turul panoramic al orasului Jakarta, care va include printre altele Palatul Merdeka, Monumentul National, Moscheea Istiqlal si Catedrala. Dejun in timpul vizitelor. Vom avea apoi timp liber pentru ultimele cumparaturi. Cina la un restaurant local. Transfer la aeroportul din Jakarta pentru plecarea cu compania Batik Air, zbor ID 6180 (00:05 / 07:25) spre Jayapura, capitala provinciei Papua de Vest, care in traducere inseamna "Orasul victoriei", nume dat de indonezieni dupa razboiul din anul 1963, atunci cand au revendicat provincia. Papua de Vest sau Irianul de Vest Java cum mai este cunoscuta, reprezinta jumatate din Insula Noua Guinee, cea mai mare insula tropicala din lume, unde inca se mai pastreaza intacte multe culturi traditionale si unde vom gasi unele dintre cele mai bogate biodiversitati din lume. Noapte in avion.

Ziua 5 / 08.08.2024: Jayapura - Wamena: Festivalul Baliem

Sosire la ora 07:25 in Jayapura, de unde vom pleca cu compania Trigana Air, zbor IL 273 (10:30 / 11:00) spre Wamena, oras situat in Valea Baliem, situata in centrul insulei, la o altitudine de 1600 m, inconjurata de munti abrupti cu vegetatie densa. intalnire cu ghidul local alaturi de care ne vom indrepta spre Piata Jibama de unde vom putea cumpara diverse obiecte artizanale, dupa care ne vom deplasa spre Hotel Grand Baliem 3* (sau similar 3*). Dupa dejun, ne vom deplasa spre locul unde se organizeaza Baliem Valley Festival, care se desfasoara anual, devenit celebru in special dupa ce Printul Charles a asistat in anul 2012 la ceremonia sa de deschidere. Cina la un restaurant local si cazare la Hotel Grand Baliem (sau similar) in camere standard.

Ziua 6 / 09.08.2024: Wamena: Festivalul Baliem

Mic dejun. Aceasta zi va fi dedicata Festivalului Baliem, unde vom avea ocazia unica de a intalni intr-un singur loc reprezentanti ai triburilor din Valea Baliem, pe care ii vom putea fotografia in diferite ipostaze, ne vom bucura de performantele lor culturale, de ritualuri si demonstratii razboinice. Exista multe triburi care participa la festival, precum Dani, Lani si cateva dintre triburile Yali, care traiesc mai departe fata de celelate doua triburi (la 5 zile de mers de la Wamena), intr-o zona mai accidentata, cu limba proprie, foarte diferita de cea a triburilor Dani sau Lani. Vom vedea cum se diferentiaza aceste trei grupuri entice, vom observa ca barbatii Dani folosesc aparatoare Koteka scurta, subtire, fetele nemaritate poarta fuste din scoarta de copac pana la genunchi, iar cele maritate poarta fuste din fibra de orhidee, spre deosebire de barbatii Lani care poarta aparatoare mai lunga si mai groasa, cu frunze de tutun si alte podoabe, iar femeile poarta fuste din iarba pana la genunchi, pe cand barbatii Yali poarta centura din ratan, aparatoare subtire iar femeile se acopera sumar cu iarba. intoarcere la Wamena pentru dejun la un restaurant local, dupa care ne vom indrepta spre satul Kumugima si apoi catre satul Suroba, unde vom vedea locuintele traditionale si vom afla mai multe despre modul de viata tribal. Revenire in Wamena pentru cina la un restaurant local si cazare la Hotel Grand Baliem (sau similar) in camere standard.

Ziua 7 / 10.08.2024: Wamena - Jayapura - Makassar (Insula Sulawesi)

Mic dejun. Transfer la aeroport pentru plecarea cu compania Wings Air, zbor IW 1634 (07:00 / 08:00) spre Jayapura, de unde vom pleca in continuare cu compania Lion Air, zbor JT 797 (10:35 / 12:55) spre Makassar (cu stop tehnic la Timika), capitala provinciei Sulawesi de Sud, cel mai mare oras din Insula Sulawesi si de asemenea punctul de plecare catre Toraja, dar si catre platourile fertile din insula, unde cultura Toraja, cunoscuta adesea ca "taramul regilor ceresti", transforma aceasta regiune intr-una dintre cele mai fascinante din Indonezia. intalnire cu ghidul local, alaturi de care vom face un tur panoramic al orasului Makassar, cunoscut sub numele de Ujung Pandang, care va include vechiul port, ce gazduieste frumosul si renumitul "Phinisi", dupa care vom vizita Fortul Rotterdam, unul dintre exemplele cele mai bine conservate de arhitectura olandeza din Indonezia, cu urme istorice datand din perioada regatului Gowa din sec. al XVI-lea pana la colonizarea de catre olandezi. Cina si cazare la Hotel Melia Makassar 4* (sau similar 4*) in camere premium.

Ziua 8 / 11.08.2024: Makassar - Toraja               

Mic dejun. in aceasta zi vom traversa un tinut muntos, cu peisaje grandioase, pana in capitala tinutului Toraja, Rantepao. Tana Toraja reprezinta un grup etnic fascinant, cu o cultura unica bazata pe convingeri conform carora orice in univers, pana si universul insusi, are suflet sau este o fiinta vie. Chiar si in prezent populatia Toraja practica un cult ancestral, in care ceremoniile despre moarte si viata de apoi sunt sarbatori mari, in cadrul ritualurilor fiind sacrificati bivoli, iar ramasitele celui mort sunt plasate intr-un sicriu si inmormantat in pesteri scobite in stanci inalte. Peisajul vulcanic si campurile de orez sunt uimitoare, iar traditiile antice precum ritualurile de inmormantare pe stanci, sunt captivante si unice, o vizita aici fiind parca desprinsa din alta lume. Dejun la un restaurant local pe parcursul drumului. Cina si cazare Hotel Toraja Herritage 3* (sau similar 3*) in camere deluxe.

Ziua 9 / 12.08.2024: Toraja

Mic dejun. Zi dedicata explorarii tinutului Toraja, cunoscut pentru cultura sa unica, satele traditionale si pentru frumoasele privelisti oferite de campurile de orez. Vom vizita satele din vecinatatea Rantepao, cu case traditionale cu acoperisul sub forma de barca, care creeaza siluete stranii pe cer, cu sculpturi si decoratiuni magnifice, unde vom afla mai multe despre traditiile locale si stilul de viata al localnicilor. in satul Kete Kesu, unul dintre cele mai vechi sate din zona, faimos datorita mormintelor "agatate", vom putea vedea casa ancestrala traditionala Tongkonan si vechile hambare pentru orez, renumite pentru traditionalele sculpturi in lemn, colorate. in Londa vom admira cimitirul subteran cu impresionantele constructii ale orasului funerar, unde sicriele din lemn sunt suspendate de cabluri si stalpi care ies din stanci, in Suaya si Sanggala vom descoperi mormintele regale si secretele lui "Baby Tree", morminte sapate in trunchiuri de copaci, iar in Lemo, sat inconjurat de stanci perforate cu morminte, vom vedea stanca de piatra gravata cu efigii de lemn "tau tau" si celebra faleza a "mortilor in balcon". Dejun pe parcursul vizitelor. Cina si cazare Hotel Toraja Herritage 3* (sau similar 3*) in camere deluxe.

Ziua 10 / 13.08.2024: Toraja - Makassar - Bali

Mic dejun. Deplasare spre Makassar. Dejun la un restaurant local. Transfer la aeroport pentru plecarea cu compania Lio Air, zbor JT 747 (18:10 / 19:30) spre Denpasar, capitala insulei Bali, una dintre cele 18.000 de insule ale Indoneziei, situata intre Java si Nussa Tenggara. Denumita "Dimineata lumii", aceasta insula plina de mister si povestiri magice este una dintre cele mai populare destinatii turistice. Insula Bali, taramul zeilor, a reusit sa-si pastreze caracterul unic, fiind locul religiei hinduse in Indonezia, religia detinand un loc extrem de important in viata locuitorilor acestei insule unice, care practica numeroase ceremonii religioase, sarbatori ale templelor, purificari, dansuri si festivaluri. Dupa sosirea in Denpasar, capitala insulei, ne vom intalni cu ghidul local pentru transferul la Nusa Dua, o frumoasa zona de plaja din Bali, unde ne vom caza la Hotel Holiday Inn Resort Bali Benoa 5* (sau similar 5*) in camere standard.

Ziua 11 / 14.08.2024: Nusa Dua

Mic dejun. Zi la dispozitie in care pot fi utilizate facilitatile hotelului, se poate vizita Denpasarul sau alte statiuni balineze. Pentru cei in cautare de adrenalina propunem o experienta unica: rafting pe Raul Ayung cu dejun inclus. Va veti putea bucura de peisajele spectaculoase oferite de padurea tropicala densa, de stancile falnice, de caderile de apa si de intinderile campurilor de orez. Va veti intalni cu maimute gri sau negre si cu o multime de pasari exotice. Aventura va dura aprox. 6 - 7 ore, timp in care veti fi atent supravegheati de catre un instructor. Pentru cei care doresc o experienta exotica dar cu mai putina adrenalina, va propunem o croaziera optionala de o zi cu dejun inclus spre Insula Lembongan, situata la cativa kilometri de Coasta Sanur. Calatoria cu catamaranul de lux va dura o ora si jumatate pe sens, trecand prin impresionanta stramtoare Badung. Insula este un mic paradis tropical, renumita pentru minunatele plaje de nisip alb umbrite de palmieri, pentru abundenta de culori vii, pentru mlastinile de mangrove, pentru apele clare turcoaz si pentru viata marina bogata. Veti putea face plimbari in interiorul insulei sau plimbari in barci cu fundul de sticla. Va mai propunem o excursie optionala de 1 zi la Jogjakarta pentru vizitarea Templului Borobudur, cel mai mare si mai impresionant templu budist din lume, cu o vechime de aprox. 1.200 de ani, care a intrat in Patrimoniul Mondial UNESCO in anul 1991 si a Templului Prambanan, templul hindus dedicat zeului Shiva, unul dintre cele mai frumoase temple din lume, situat si el pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO. Cazare la Hotel Holiday Inn Resort Bali Benoa 5* (sau similar 5*) in camere standard.

Ziua 12 / 15.08.2024: Nusa Dua - Ubud - Nusa Dua

Mic dejun. in aceasta zi ne vom deplasa spre Ubud, un remarcabil centru cultural si artistic. Vom vizita situl arheologic Goa Gajah sau "Pestera Elefantului", care dateaza din sec. al XI-lea, construit ca un loc spiritual pentru meditatie, cu sculpturi superbe in piatra, o pestera centrala, bazine de inot si fantani, vom intra in Monkey Forest (padurea maimutelor), unde traiesc multi macaci, vom vedea Palatul Ubud (Sari Saren Agung), casa familiei regale, Templul Tirta Empul, un templu hindus balinez si Piata Sukawati. in continuarea zilei ne vom opri la Tegalalang pentru a vedea frumoasele terase de orez pentru care Ubud este celebru. Dejun in timpul vizitelor. intoarcere la Nusa Dua pentru cazare la Hotel Holiday Inn Resort Bali Benoa 5* (sau similar 5*) in camere standard.

Ziua 13 / 16.08.2024: Nusa Dua - Labuan Bajo (Insula Flores) - Insula Rinca - Insula Kelor - Labuan Bajo

Mic dejun. Timp liber pentru plaja si alte activitati individuale sau puteti opta pentru o excursie de 2 zile in Insula Komodo. Transfer la aeroport pentru plecarea cu compania Batik Air, zbor ID 6333 (08:00 / 09:10) spre Labuan Bajo, un mic port in partea de vest a insulei Flores, considerat a fi punctul de plecare catre Parcul National Komodo. Sosire si transfer in port pentru o calatorie cu barca spre Insula Rinca, cu dejun la pachet inclus la bord. La sosire veti incepe explorarea insulei cu o plimbare in Parcul National Komodo, din care face parte aceasta insula, parc declarat in anul 1986 de catre UNESCO monument al naturii si rezervatie mondiala a biosferei. Veti putea admira celebrul dragon de Komodo, cea mai mare soparla din zilele noastre, care cantareste intre 60 si 90 kg si masoara aprox. 2,8 m lungime, reprezentand o adevarata relicva preistorica, un carnivor care a supravietuit evolutiei din perioada Jurasicului. Dragonul de Komodo este o creatura importanta in mitologia animala a populatiilor din aceste regiuni, posedand, de altfel, mai multe denumiri: bastinasii de pe insula il numesc "ora", iar cei de pe insulele Rinca si Flores il numesc "buaja darat" (crocodil de uscat). Insula gazduieste, de asemenea, specii rare de pasari, precum pasarea megapode, papagalul cacadu si pasarea calugar, specii de bivoli, cai salbatici si maimute. in continuarea zilei veti naviga spre Insula Kelor, unde veti putea face baie si snorkeling. intoarcere la Labuan Bajo pentru cina si cazare la Hotel Bitang Flores 4* in camere deluxe (sau similar 4*). Turistii care nu participa la excursia in Komodo au 3 zile libere la dispozitie in Bali, timp in care se pot bucura de plaja sau pot opta pentru excursii optionale, organizate si achitate la fata locului.

Ziua 14 / 17.08.2024: Labuan Bajo - Insula Komodo - Labuan Bajo

Mic dejun. Dimineata veti naviga spre Insula Komodo, unde va veti intalni cu rangerul parcului, care va va insoti pe "Drumul Dragonului" pentru a vedea aceste faimoase si exceptionale creaturi in mediul lor natural. Daca veti avea noroc, veti putea vedea cerbi timor si porci mistreti. Veti urca apoi pe dealurile Sulphurea si Frigate, unde va va astepta o priveliste magnifica asupra insulelor, golfurilor si plajelor. intoarcere pe vas, dejun la pachet la bord si plecare spre Pink Beach, plaja care isi capata culoarea roz din amestecul de nisip cu fragmente de coral rosu. Aici va veti bucura de plaja, baie, iar iubitorii de snorkeling vor putea admira viata marina abundenta. intoarcere la Labuan Bajo pentru cina si cazare la Hotel Bitang Flores 4* in camere deluxe (sau similar 4*).

Ziua 15 / 18.08.2024: Labuan Bajo - Denpasar (Bali)

Mic dejun. Transfer la aeroport pentru plecarea cu compania Batik Air, zbor ID 6334 (17:20 / 18:35) spre Denpasar, Bali. intalnire cu reprezentantul local pentru transfer si cazare la Hotel Holiday Inn Resort Bali Benoa 5* (sau similar 5*) in camere standard.

Ziua 16 / 19.08.2024: Denpasar (Bali) - Istanbul

Mic dejun. Pana la ora 12:00, cand se vor elibera camerele, va veti putea bucura de timp liber pentru plaja, plimbare sau cumparaturi. Transfer la aeroportul din Denpasar pentru plecarea spre Istanbul cu compania Turkish Airlines, zbor TK 67 (21:05 / 05:00).

Ziua 17 / 20.08.2024: Istanbul - Bucuresti

Plecare spre Bucuresti cu zborul TK 1043 (07:00 / 08:15).

 

TARIF: 1690 EURO + 2990 USD / loc in camera dubla; Supliment single: 860 USD

(tarif cu toate taxele incluse, valabil pentru un grup de 20 turisti; pt. 15-19 turisti, tariful se va majora cu 295 usd/pers.)

 

TARIFUL INCLUDE:

- transport intercontinental cu avionul pe rutele: Bucuresti - Istanbul - Jakarta si Denpasar - Istanbul - Bucuresti cu compania Turkish Airlines

- transport continental cu avionul pe rutele: Jakarta - Jayapura - Wamena, Wamena - Jayapura - Makassar, Makassar - Denpasar

- taxele de aeroport, combustibil, securitate si serviciu pentru zborurile intercontinentale (pot suferi modificari)

- transport intern pe toata durata circuitului cu vehicul dotat cu aer conditionat, adaptat la nr. de turisti

- 13 nopti cazare in hoteluri de 5*, 4* si 3*

- mesele mentionate in program: 13 mic dejunuri, 8 dejunuri si 6 cine

- transferurile, tururile si excursiile mentionate in program

- taxele de intrare la obiectivele mentionate in program

- tur panoramic de oras cu ghid local in Jakarta

- 2 zile de participare la Festivalul Baliem

- tur panoramic de oras cu ghid local in Makassar capitala insulei Sulawesi

- vizitarea regiunii Tana Toraja

- plimbare pe Lacul Tempe cu pirogi

- sejur in Bali

- ghizi locali

- conducator roman de grup

- asigurare in caz de insolvabilitate / faliment al agentiei de turism

 

NOTA: Taxele de aeroport incluse in tarif sunt cele valabile la data lansarii programului. in situatia majorarii de catre compania aeriana a acestor taxe pana la data emiterii biletelor de avion (biletele se emit cu 7-14 zile inainte de plecare), agentia isi rezerva dreptul de a modifica tariful excursiei conform cu noile valori ale acestor taxe.

TARIFUL NU INCLUDE:

- taxele de iesire de pe aeroporturi (daca se aplica)

- alte servicii suplimentare decat cele mentionate, cheltuieli personale, bauturi etc.

- bacsisuri: 75 euro/pers. pentru ghizi si soferi, mai putin pt. bagajisti (se vor achita conducatorului de grup cel tarziu la sosire); bacsisurile nu se refera si la excursiile optionale

- taxa de viza pentru Indonezia (viza se obtine si se achita la sosire, pe aeroport: aprox. 35 usd/pers.)

- taxa suplimentara de intrare in Parcul National Komodo (daca se va percepe la momentul desfasurarii excursiei): 250 usd/pers.

- excursiile optionale care se pot realiza cu un numar minim de 20 participanti, tarifele acestora fiind informative; in functie de timpul disponibil, la fata locului, se mai pot organiza si alte excursii optionale propuse de partenerul local:

·  Croaziera spre Insula Lembongan: aprox. 145 usd/pers.

·  Rafting pe Raul Ayung: aprox. 80 usd/pers.

·  Excursie la Jogjakarta, cost care include bilet avion cu taxe incluse: Denpasar - Jogjakarta - Denpasar, transport autocar, ghid local, taxe de intrare la Templele Borobudur si Prambanan: aprox. 450 usd/pers.

·  Excursie in Komodo compusa din:

-  servicii sol: transferuri hotel - aeroport - hotel, 2 nopti cazare cu mic dejun in Labuan Bajo, 2 dejunuri si 2 cine, plimbare cu barca la Insula Rinca, Insula Kelor, Insula Komodo si Pink Beach, taxe de intrare in rezervatii: aprox. 590 usd/pers./loc in camera dubla; supliment camera sgl. aprox. 140 usd/pers.

-  bilet avion cu taxe incluse: Denpasar - Labuan Bajo - Denpasar: aprox. 360 usd/pers.

 

IMPORTANT! Recomandam incheierea unei Asigurari MEDICALE si STORNO de calatorie. Astfel se poate acoperi riscul de pierderi financiare cauzate de anulare, contracarand efectul penalizarilor aplicate. Acest mijloc de protectie financiara acopera cele mai frecvente evenimente ce cauzeaza anularea calatoriei, INCLUSIV riscurile din categoria evenimentelor asigurate Covid-19. Asigurarile MEDICALE si STORNO de calatorie se pot incheia la orice companie de asigurari care asigura acest serviciu; suma platita pentru asigurare nu este returnabila. Daca aveti nevoie de asistenta pentru a va alege asigurarea de calatorie potrivita, echipa noastra de consultanti va sta la dispozitie.

Din tariful excursiei optionale la Insula Komodo s-a scazut tariful celor 2 nopti de cazare din Kuta (Bali). Optiunea pentru aceasta excursie se poate face doar din tara, in momentul inscrierii!

 

ACTE NECESARE:

- pasaport valabil minim 6 luni de la data incheierii calatoriei

 

CONDITII DE INSCRIERE:

- inscrierile incep din momentul lansarii programului, cu plata unui avans min. de 30% din tarif si se incheie la epuizarea locurilor

- diferenta de pana la 50% din valoarea totala a pachetului de servicii se achita cu 60 de zile inainte de data plecarii

- diferenta de pana la 100% din valoarea totala a pachetului de servicii se achita cu 30 de zile inainte de data plecarii

- turistul va incheia cu agentia << Contractul de prestari servicii turistice >>, la care prezentul program este parte

- in momentul semnarii << Contractului de prestari servicii turistice >>, turistul isi asuma plata diferentei stipulata in program in cazul neintrunirii grupului minim de turisti

 

NOTA:

Avand in vedere epidemia SARS-COV 2 este posibil ca unele reglementari de calatorie sa se modifice pana la data plecarii sau dupa inceperea calatoriei, independent de vointa agentiei (cum ar fi: controlul starii de sanatate, obligativitatea de autoizolare dupa intoarcerea in Romania, masuri suplimentare de igiena si formalitati vamale). Agentia nu poate fi facuta raspunzatoare, aplicandu-se termenii si conditiile contractuale standard.

 

OBSERVATII:

- conducatorul de grup poate modifica programul actiunii in anumite CONDITII obiective, inclusiv ordinea in care se viziteaza obiectivele turistice

- agentia nu se obliga sa gaseasca partaj persoanelor care calatoresc singure

- agentia nu raspunde in cazul refuzului autoritatilor de la punctele de frontiera de a primi turistul pe teritoriul propriu sau de a-i permite sa paraseasca teritoriul propriu

- prezentarea la aeroport se va face cu doua ore inaintea zborului; agentia nu raspunde in cazul refuzului imbarcarii turistilor ca urmare a intarzierii acestora

- conducatorul de grup se va asigura ca programul se desfasoara conform itinerarului prezentat, va oferi asistenta in situatii de urgenta, va traduce prezentarea ghizilor locali, va oferi informatii referitoare la excursiile optionale si la itinerar cu observatia ca nu are calificarea si atestarea legala de ghid turistic

- cazarea turistilor, precum si eliberarea camerelor se face in conformitate cu regulile hoteliere specifice fiecarei tari

- clasificarea pe stele a unitatilor de cazare este cea atribuita oficial de ministerul de resort din tarile vizitate si ca atare respecta standardele locale

- distributia camerelor la hoteluri se face de catre receptiile acestora; problemele legate de amplasarea sau aspectul camerei se rezolva de catre turist direct la receptie si la cererea sa, va fi asistat de conducatorul de grup

- daca hotelul este schimbat din motive care nu tin de agentie, va fi inlocuit cu un altul de aceeasi categorie, asa cum este precizat in program

- agentia isi rezerva dreptul de a modifica valoarea taxelor de aeroport, in cazul in care valoarea acestora este schimbata de compania aeriana

- agentia poate aloca un numar de locuri cu reducere in cazul anunturilor promotiilor tip early booking sau a ofertelor speciale, pentru o perioada limitata de valabilitate; daca acestea se epuizeaza inainte de expirarea perioadei anuntate, agentia va opri promotia fara un anunt prealabil

- in derularea excursiei pot aparea situatii de forta majora precum intarzieri in traficul aerian, blocarea aeroporturilor din ratiuni de securitate, schimbari de aeroporturi din ratiuni politice, greve, CONDITII meteo nefavorabile etc.; in aceste cazuri agentia se obliga sa depuna eforturi pentru depasirea situatiilor ivite; totodata, agentia nu poate fi facuta raspunzatoare pentru suportarea unor cheltuieli suplimentare aferente

- asezarea turistilor in autocar se va face incepand cu bancheta a doua, in ordinea inscrierilor, iar cei care au achitat supliment de single pentru cazare NU beneficiaza de 2 locuri in autocar

- agentia nu-si asuma responsabilitatea in cazul in care anumite obiective nu pot fi realizate din motive independente de aceasta

- conform legilor internationale, doar ghizii locali au dreptul sa ofere explicatii in interiorul muzeelor, monumentelor etc.; altfel, conducatorii de grup vor oferi explicatii turistilor doar in afara obiectivelor turistice; ghizii locali pot fi angajati contra cost doar cu acordul turistilor interesati de ghidajul acestora

- excursiile optionale se efectueaza la fata locului cu agentiile locale; sumele aferente acestor excursii nu se incaseaza in numele si pentru agentia ; tarifele excursiilor optionale pot fi mai mari decat cele ale excursiilor care pot fi achizitionate de la receptia hotelurilor, sau din alta parte, aceasta datorandu-se faptului ca persoanele participante vor avea la dispozitie un mijloc de transport care ii va duce si ii va aduce la hotelul respectiv, ghidul excursiei si dupa caz, un ghid local; in tariful excursiilor optionale nu sunt incluse intrarile la obiectivele turistice vizitate

- agentia nu poate fi facuta raspunzatoare de pierderea bagajelor sau a obiectelor personale, indiferent de cauza

- in cazul in care turistul intarzie sau renunta la programul stabilit, nu poate avea nici o pretentie privind rambursarea eventualelor despagubiri

- agentia nu va suporta costurile suplimentare datorate unor cauze naturale cum ar fi alunecari de teren, caderi masive de zapada si evenimente politice neprevazute, greve etc.

- selectarea preferentiala a locurilor in avion, in cadrul rezervarilor de grup, este de cele mai multe ori supusa unor reguli stricte si difera de la o companie aeriana la alta (se percep costuri suplimentare sau nu este acceptata si/sau se poate face numai cu un anumit timp in avans etc.). Ulterior achitarii unei sume pentru un loc preferential in avion, compania aeriana poate modifica fara preaviz tipul de avion si ca atare se modifica configuratia locurilor in avion, respectiv a locului prerezervat/achitat de catre turist; pentru aceste situatii nu suntem raspunzatori si ne oferim doar sprijinul sa intermediem un dialog cu compania aeriana ce nu garanteaza si solutionarea situatiei

- copiii minori pot calatori doar: a) insotiti de ambii parinti; b) insotiti de unul dintre parinti care sa detina acordul notarial al parintelui care nu calatoreste (sau incredintare prin hotarare judecatoreasca definitiva, certificat de deces); c) insotiti de un adult cu certificat de cazier judiciar in original si acordul notarial al ambilor parinti; d) insotitorii minorului sunt obligati sa aiba certificatul de nastere in original al copilului minor, aditional PASAPORTULui si/sau cartii de identitate

- copiii care nu poseda carte de identitate au nevoie de pasaport individual

- va rugam sa va asigurati ca documentele de calatorie, CARTEA DE IDENTITATE sau PASAPORTUL, nu prezinta urme de deterioare a elementelor de siguranta si sunt valabile minim 6 luni de la data terminarii calatoriei

- pentru posesorii de pasapoarte temporare cu valabilitate de 1 an, este necesara obtinerea vizelor de la ambasada din Bucuresti; in cazul neobtinerii vizei se retin penalizari pentru biletul de avion, asigurarea medicala si cheltuielile agentiei

- c/v excursiei poate fi achitata si in lei la cursul BNR + 2%, din ziua ultimei plati

- prezentul document constituie anexa la << Contractul de prestari servicii turistice >>